.

Tuesday, June 15, 2010

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου:
Παραβίαση θεμελιωδών θρησκευτικών δικαιωμάτων & καταδίκη της Ρωσίας /
The Case of Jehovah’s Witnesses of Moscow v. Russia


Το ΕΔΑΔ δικαίωσε τους μάρτυρες του Ιεχωβά



Σε αντίθεση με την πάγια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με βάση την οποία η ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας αποτελεί ένα από τα θεμέλια μιας δημοκρατικής κοινωνίας, βρέθηκε η Ρωσία, στην περίπτωση της προσφυγής της Κοινότητας των Μαρτύρων του Ιεχωβά της Μόσχας, που διαμαρτυρήθηκε για τη διάλυση της θρησκευτικής της κοινότητας και για την άρνηση των Αρχών να της επιτρέψουν να αποκτήσει νομική οντότητα.

Εξετάζοντας το Δικαστήριο την περιπέτεια της Κοινότητας των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη Μόσχα όπου, παρά τις επανειλημμένες απόπειρες να αποκτήσει, με βάση το νέο Νόμο, νομική οντότητα, προσέκρουσε στην αδικαιολόγητη άρνηση των ρωσικών Αρχών, αποφάσισε ότι υπήρξε παραβίαση τόσον του δικαιώματος στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας όσον και του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ρωσία έπρεπε να καταβάλει στους ενάγοντες από κοινού 20.000 ευρώ, και 50.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

* Sigmalive/ΚΥΠΕ,
11 Ιουνίου 2010,
«Το ΕΔΑΔ δικαίωσε τους μάρτυρες του Ιεχωβά»


* Ελευθεροτυπία,
20 Ιουνίου 2010,
«Μοσχοβίτες Μάρτυρες του Ιεχωβά»


* RiaNovosti,
«Strasbourg court declares illegal dissolving of Jehovah's Witnesses in Moscow»
Το δικαστήριο του Στρασβούργου κρίνει παράνομη τη διάλυση των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη Μόσχα»]


* The Moscow Times,
«Jehovah’s Witnesses Ban»
Η Απαγόρευση των Μαρτύρων του Ιεχωβά»]


* JW-media.org,
«ECHR exonerates Moscow Community of Jehovah’s Witnesses»



Επίσης,

* Case of Jehovah’s Witnesses of Moscow v. Russia
[Υπόθεση Μαρτύρων του Ιεχωβά Μόσχας κατά Ρωσίας]


* Press release issued by the Registrar:
Chamber judgment "Jehovah’s Witnesses of Moscow v. Russia"
(10.06.2010)



Επίσης, πρόσφατη υπόθεση καταδίκης της Ελλάδας από το ΕΔΑΔ:

* Obligation to Reveal Religious Convictions to avoid taking Oath on Bible in Court Contrary to Freedom of Religion
(Dimitras and Others v. Greece)

[Η Υποχρέωση προς Αποκάλυψη των Θρησκευτικών Πεποιθήσεων για την αποφυγή λήψης Όρκου σε Δικαστήριο Αντίθετη με την Ελευθερία Θρησκείας] (03.06.2010)


1 comment:

Anonymous said...

Αναδημοσίευση σε επίσημο περιοδικό της Εκκλησίας της Ελλάδος:

Σε δίκες οί αιρέσεις κινούν υπέρ τους, τεράστιους μηχανισμούς προπαγάνδας καί διαφήμισης σ' όλη την χώρα μέσω των ΜΜΕ. Υποθέσεις κερδίθηκαν άπό τίς αιρέσεις, πιθανόν λόγω αύτής της τακτικής. Αυτόν τόν καιρό παρουσιάζει ενδιαφέρον μιά αγωγή τού Γενικού Εισαγγελέα της βόρειας επαρχίας της Ρωσσίας εναντίον των Μαρτύρων τού Ίεχωβά με κατηγορίες όπως: υποκίνηση θρησκευτικού μίσους, διάλυση οικογενειών, ενθάρρυνση αυτοκτονιών, επέμβαση στην προσωπικότητα, στά δικαιώματα καί την έλευθερία τών πολιτών, προσηλυτισμό ανηλίκων στήν οργάνωση. "Ολες οί εφημερίδες καί όλα τά μεγάλα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια δημοσίευσαν ύλικό γιά μία «ύπέροχη, φιλειρηνική γνήσια Χριστιανική οργάνωση τών Μαρτύρων τού Ίεχωβά, ή όποία καταδιώχτηκε άπό τούς Ναζί, τούς Κομμουνιστές καί τώρα άπό την "Ορθόδοξη Ρωσσική Εκκλησία», (στήν δίκη όμως αύτη ή Εκκλησία δεν είχε καμμία απολύτως ανάμειξη). Καί ένώ ή υπόθεση δέν τέλειωσε, άφσύ ή δικαστής διόρισε έπιτροπή νά έρευνήσει τό θέμα, τό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης ένέγραψε τήν οργάνωση καί της παραχώρησε τίς διευκολύνσεις θρησκείας (!). Τό αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τήν διαδικασία μελετήθηκαν μόνο τά έντυπα που υπέβαλε ή οργάνωση καί αγνοήθηκαν όλα όσα υπέβαλε ή Επιτροπή Γονέων τών θυμάτων......

(Διάλογος, 18, 1999)

http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/commitees/heresies/dialogos/18.pdf