.

Sunday, February 6, 2011

Γ. Πατρώνος περί Αποκάλυψης Ιωάννη:
Είναι και δεν είναι αποκαλυπτικό έργο; /

G. Patronos on Revelation of John:
An apocalyptic and not an apocalyptic work?






Η Αποκάλυψη του Ιωάννη, αν και χρησιμοποιεί έντονα μια φιλολογική «αποκαλυπτική γλώσσα και ορολογία», δεν είναι αποκαλυπτικό κείμενο και δεν μπορεί με κανένα τρόπο να ενταχθεί στην αποκαλυπτική γραμματεία, απόκρυφη ή μη, όπου το μελλοντολογικό στοιχείο είναι κυρίαρχο και απόλυτο και τα πάντα εκεί εσχατολογικοποιούνται. Η Αποκάλυψη του Ιωάννη δεν μπορεί να νοηθεί ότι προβάλλει μια «μελλοντική εσχατολογία» (future eschatology). [...]

Από όλα αυτά φαίνεται καθαρά ότι η αποκαλυπτική, όπως ήδη τονίσθηκε, είναι ένα είδος φιλολογικής γραφής πολύ γνωστής στην ιουδαϊκή αλλά και στη χριστιανική γραμματεία της συγκεκριμένης περιόδου που περιβάλλει τα γεγονότα της Κ. Διαθήκης. Στα κείμενα αυτά έχουμε συνήθως μιαν αρνητική τοποθέτηση για τον παρόντα κόσμο και το πρόβλημα της σωτηρίας θεωρείται ως υπόθεση ενός κόσμου πλήρως ανακαινισμένου στον μέλλοντα αιώνα. Γι' αυτό και οι πιστοί καλούνται πάντοτε να δείξουν υπομονή και καρτερία μέσα στους δύσκολους καιρούς του παρόντος.

Αντιπροσωπευτικά κείμενα αυτού του είδους της αποκαλυπτικής φιλολογίας, εκτός βέβαια της κύριας απόκρυφης γραμματείας, έχουμε στην Π. Διαθήκη από το βιβλίο του Δανιήλ τα κεφ. 7-12, από τον Ησαΐα τα κεφ. 21-27, από τον Ιεζεκιήλ τα κεφ. 38-39, από τον Ιωήλ το κεφ. 2 και από τον Ζαχαρία τα κεφ. 9-14, ενώ από την Κ. Διαθήκη το πιο εκφραστικό κείμενο αυτής της μορφής είναι η Αποκάλυψη του Ιωάννη, όλο το βιβλίο βασικά στο σύνολό του.



No comments: