.

Thursday, April 21, 2011

Σύνταγμα της Ελλάδας:
«Η» χριστιανική
...αλλά και «κάθε άλλη γνωστή θρησκεία»


Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος:
[...]

Άρθρο 14

  1. Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του, τηρώντας τους νόμους του Κράτους.
  2. Ο τύπος είναι ελεύθερος. Η λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται.
  3. Η κατάσχεση εφημερίδων και άλλων εντύπων, είτε πριν από την κυκλοφορία είτε ύστερα από αυτή, απαγορεύεται. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η κατάσχεση, με παραγγελία του εισαγγελέα, μετά την κυκλοφορία: α) για προσβολή της χριστιανικής και κάθε άλλης γνωστής θρησκείας, β) για προσβολή του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, γ) για δημοσίευμα που αποκαλύπτει πληροφορίες για τη σύνθεση, τον εξοπλισμό και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων ή την οχύρωση της Χώρας ή που έχει σκοπό τη βίαιη ανατροπή του πολιτεύματος ή στρέφεται κατά της εδαφικής ακεραιότητας του Κράτους, δ) για άσεμνα δημοσιεύματα που προσβάλλουν ολοφάνερα τη δημόσια αιδώ, στις περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος.
Πηγή: el.wikisource.org

2 comments:

Αρκούδος said...

Ε, καλά εδώ το Άρθρο 3 λέει:
3. Το κείμενο της Αγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. Η επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδας και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη.

Είναι προφανές ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας έχει χάσει εδώ και χρόνια τον λειτουργικό του "στόχο".

digiSapientia said...

Απ' όσο γνωρίζω εξακολουθεί να βρίσκεται σε ουσιαστική ισχύ το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος. Οι "επίσημες" μεταφράσεις υπόκεινται στον έλεγχο που "προβλέπεται".

Φυσικά, το συγκεκριμένο Άρθρο αποτελεί ένα από τα συνταγματικά απομεινάρια των μεσαιωνικών-βυζαντινών θεοκρατικών αντιλήψεων.