.

Friday, April 27, 2012

Ανομήματα επισκόπου
που επιφέρουν
εκκοπή από το σώμα της Εκκλησίας
ταυτόχρονα μέσω καθαίρεσης
& αποκλεισμού από την επικοινωνία






Κανὼν ΚΗ´

Εἴ τις ἐπίσκοπος, ἢ πρεσβύτερος, ἢ διάκονος, καθαιρεθείς δικαίως, ἐπὶ ἐγκλήμασι φανεροῖς, τολμήσειεν ἅψασθαι τῆς ποτὲ ἐγχειρισθείσης αὐτῷ λειτουργίας, οὗτος
παντάπασιν ἐκκοπτέσθω τῆς ἐκκλησίας.


Κανὼν ΚΘ´


Εἴ τις ἐπίσκοπος διὰ χρημάτων τῆς ἀξίας ταύτης ἐγκρατὴς γένοιτο, ἢ πρεσβύτερος, ἢ διάκονος, καθαιρείσθω καὶ αὐτός, καὶ ὁ χειροτονήσας, καὶ ἐκκοπτέσθω παντάπασι καί τῆς κοινωνίας*, ὡς ὁ Σίμων ὁ μάγος ὑπ᾿ ἐμοῦ Πέτρου.

Αν κάποιος επίσκοπος ή πρεσβύτερος ή διάκονος απέκτησε αυτό το αξίωμα με χρήματα, να καθαιρείται και αυτός και εκείνος που τον χειροτόνησε και να αποκλείεται να έχει οποιαδήποτε σχέση με το σώμα της εκκλησίας, όπως ο Σίμων ο μάγος από εμένα, τον Πέτρο.


Κανὼν Λ´


Εἴ τις ἐπίσκοπος κοσμικοῖς ἄρχουσι χρησάμενος, δι᾿ αὐτῶν ἐγκρατὴς ἐκκλησίας γένοιτο, καθαιρείσθω, καὶ ἀφοριζέσθω· καὶ οἱ κοινωνοῦντες* αὐτῷ πάντες.

Αν κάποιος επίσκοπος χρησιμοποίησε κοσμικούς άρχοντες και μέσω αυτών απέκτησε δύναμη στην εκκλησία να καθαιρείται και να αφορίζεται· το ίδιο και όλοι όσοι έρχονται σε «κοινωνία» μ' αυτόν.

* κοινωνία: Σύμφωνα με τους κανόνες ο όρος «κοινωνία» σημαίνει: α) Τη θεία ευχαριστία. Τη μετάληψη των θείων αγιασμάτων, δηλαδή του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου, β) Τη συμμετοχή στις λατρευτικές συνάξεις των πιστών και γενικά οποιαδήποτε επικοινωνία με τα μέλη της Εκκλησίας και γ) Τη συμμετοχή του κληρικού στην τέλεση της θείας Λειτουργίας σε ξένη επαρχία, εφόσον είναι εφοδιασμένος με τη σχετική συστατική και απολυτική επιστολή από τον επίσκοπό του και έχει την άδεια από τον οικείο επίσκοπο.


* Πρόδρομου Ακανθόπουλου,
Κώδικας ιερών κανόνων και εκκλησιαστικής νομοθεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος,
Εκδ. Βάνιας, 2009,
σσ. 32, 33, 595.



Βλέπε ΘΗΕ 7:151.





*

No comments: