ΑΙΜΑΤΗΡΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ...
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ…
Ως πρωτοετής της Φιλοσοφικής, ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης ζει από κοντά τα “Ευαγγελικά”, τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Αθήνα το 1901 με αφορμή τη δημοσίευση στην εφημερίδα «Ακρόπολις» της μετάφρασης του Ευαγγελίου στη δημοτική γλώσσα από τον Αλ. Πάλλη. Τα επεισόδια κορυφώνονται τον Νοέμβριο του 1901 με 8 νεκρούς και 70 περίπου τραυματίες. Ο νεαρός φοιτητής παρακολουθεί από τη στέγη του Πανεπιστημίου την κηδεία των θυμάτων και στις 10-12 Νοεμβρίου στέλνει στον μικρότερο αδερφό του Μαθιό (Ματθαίο) τη δική του ανταπόκριση ως αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων, μαζί με τις ευχές για την ονομαστική του γιορτή.
Εν Αθήναις τη 10η Νοεμβρίω 1901
Εκ των εφημερίδων ας ήδη ανέγνως, γνωρίζεις πλέον τα καθ´ έκαστα των τελευταίων συμβεβηκότων: το περίεργον είναι ότι το ζήτημα καθ´ εκάστην ήλλασσε φάσιν: το πρώτον, επρόκειτο να δοθεί απλώς ικανοποίησις παρά του «Άστεως» και «Ακροπόλεως», είτα εζητήθη η απαγόρευσις μεταφράσεων, είτα ο αφορισμός και η παύσις του Μητροπολίτου, νυν δε πρόκειται περί κυβερνητικής κρίσεως.
Ότε εγένοντο αι ταραχαί εις το μάθημα του Χατζηδάκι ήμην εν τη αιθούση• κατά δε την επέλασιν του ιππικού, την α΄ (της Τετάρτης) ήμην εν τοις Προπυλαίοις• έπειτα μετέβην και εις του Μητροπολίτου. Κατά την ρήξιν της Πέμπτης, η οποία ολίγου δειν να απολήξει εις στάσιν, ήμην εις του Πετρίτση την γωνίαν, ακούων τας ομοβροντίας των ναυτικών αγημάτων και θεώμενος τον επισυμβάντα πανικόν (και εγώ έτρεξα μέχρι της οδού Ομήρου)• ήτο μικρά επανάστασις, αφού εφονεύθησαν πλείονες ή εν οιαδήποτε του πολέμου μας μάχη.
Χθες, ότε εγένετο η κηδεία των θυμάτων, ανέβην εις την στέγην και το αέτωμα του Πανεπιστημίου.
12:11:1901
Χθες παρητήθη η Κυβέρνησις• το Πανεπιστήμιον δεν παρεδόθη και δεν ηξεύρω εαν δεν θα πολιορκηθή. Χαιρετίσματα εκ μέρους του Χριστουλάκη. Έτη πολλὰ επί τη εορτή σου.
Πηγή: Ανάρτηση του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών, 12 Νοεμβρίου 2021.
Εμπρός, 9 Νοεμβρίου 1901.
*