.

Friday, November 13, 2009

Οι "Αποστολικοί πατέρες" από τον Lightfoot και τον Holmes

Το εξαιρετικό έργο του Joseph Barber Lightfoot, The Apostolic Fathers: A revised text with introductions, notes, dissertations, and translations εξακολουθεί να αποτελεί «μνημειώδες έργο». Αρχίζοντας από το 1885 και για τα επόμενα 6 χρόνια ο Λάιτφουτ δημοσίευσε στο ευρύ κοινό τον καρπό τού πολυετούς μόχθου του αναφορικά με τα έργα της μεταποστολικής περιόδου, τα οποία περιγράφονται συνήθως ως έργα των «Αποστολικών πατέρων». Η βαθιά πατρολογική και κλασική μόρφωση του τού επέτρεψε να προσεγγίσει με άνευ προηγουμένου σαφήνεια και ακρίβεια τα διαθέσιμα χειρόγραφα αυτών των έργων και να τα μεταφράσει σε κατανοητή αγγλική γλώσσα. Με αυτό τον τρόπο έγινε δυνατή η πρόσβασή τους στο ευρύτερο κοινό.


Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, η εξαίρετη σύγχρονη έκδοση του Michael Holmes The Apostolic Fathers: Greek Texts and English Translations εξακολουθεί να στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην έκδοση του Λάιτφουτ.

Οι τόμοι του έργου του Λάιτφουτ είναι διαθέσιμοι σε μορφή pdf (archive.org):

* Μέρος 1ο, τόμος 1ος
* Μέρος 1ο, τόμος 2ος
* Μέρος 2ο, τόμος 1ος
* Μέρος 2ο, τόμος 2ος
* Μέρος 2ο, τόμος 3ος

Μια κριτική της 3ης έκδοσης του έργου τού Χολμς από τον Timothy B. Sailors (University of Tübingen) στο Bryn Mawr Classical Review (8 Ιουλίου 2009).

No comments: