.

Monday, July 5, 2010

Συμβούλιο της Επικρατείας:
Αντισυνταγματική η υποχρεωτική άδεια για ανέγερση ναών /
Greek Council of State declares the requirement to have a licence for constructing house of worship unconstitutional







Συμβούλιο της Επικρατείας:
Αντισυνταγματική η υποχρεωτική άδεια για ανέγερση ναών







Το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 2188/2010 απόφασή του έκρινε ότι είναι αντίθετοι στο άρθρο 13 παράγραφος 2 του Συντάγματος οι Αναγκαστικοί Νόμοι 1363/1938 και 1672/1939 που προβλέπουν ότι για την ανέγερση και λειτουργία ναού ή την εγκατάσταση-λειτουργία ευκτηρίου οίκου αναγνωρισμένης θρησκείας, απαιτείται η προηγούμενη διοικητική άδεια και στην προκειμένη περίπτωση άδεια από το υπουργείο Παιδείας.

Το Δ' Τμήμα λόγω της αντισυνταγματικότητας παρέπεμψε το ζήτημα για νέα κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ και σημειώνει ότι εάν η Ολομέλεια ταχθεί με τις θέσεις του Τμήματος, τότε η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί για αμετάκλητη κρίση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Ιερά Μητρόπολη Κασσανδρείας και εφημέριος Ιερού Ναού της ίδιας Μητροπόλεως και ζητούν να ακυρωθεί η από 4.2.1999 απόφαση του γενικού διευθυντή του υπουργείου Παιδείας με την οποία εγκρίθηκε η λειτουργία ευκτηρίου οίκου των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά Μακεδονίας - Θράκης στην Κασσάνδρεια.

Ειδικότερα, το Τμήμα έκρινε ότι ανεξάρτητα από την αντισυνταγματικότητα της προηγούμενης διοικητικής άδειας για τη λειτουργία ναών κ.λπ., η ανέγερσή τους πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία. Και αν η εγκατάσταση ευκτηρίου οίκου γίνει σε ήδη υπάρχον κτήριο, τότε πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού και του Κτηριοδομικού Κανονισμού.

* «ΣτΕ: Αντισυνταγματική η υποχρεωτική άδεια για ανέγερση ναών»,
Η Καθημερινή, 2 Ιουλίου 2010.

* Έθνος, «Χωρίς εμπόδια οι χώροι προσευχής: Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι το καθεστώς που επικρατεί εδώ και 72 χρόνια παραβιάζει το Σύνταγμα. Ο μόνος περιορισμός που μπορεί η Πολιτεία να θέσει είναι χωροταξικός - πολεοδομικός»

* Ελευθεροτυπία, «Απελευθερώνεται η ανέγερση ναών άλλων θρησκειών»

* Το Βήμα, «Ανεγείρονται ναοί αναγνωρισμένων θρησκειών και χωρίς την άδεια του υπ.Παιδείας»

* Απογευματινή, «Χωρίς άδεια του υπουργείου Παιδείας η ανέγερση των νέων ναών»

* Ριζοσπάστης, «Συμβούλιο της Επικρατείας: Με πολεοδομική άδεια η ανέγερση ναών»

No comments: